Mørklægningsgardiner - Færdigsyede eller efter mål

Lange, lyse nætter er fantastiske. Du kan nyde den skønne tilstedeværelse på terrassen eller altanen til langt ud på aftenen. Det er dog ikke nær så dejligt, når du skal sove. Hvis ikke, det er mørkt i dit soveværelse, så kan det gå ud over din nattesøvn.

Det er særligt i sommerperioden, at dette er tilfældet, hvorfor det er vigtigt at have effektiv mørklægning.

mørklægningsgardin i soveværelsetDet er ikke kun, når det er tid til at sove, at udefrakommende lys kan være til stor irritation. Sollys kan også være yderst generende, hvis du skal arbejde ved din PC eller se film på dit TV, hvis sollyset reflekterer på skærmen.

Det er heldigvis et problem, der nemt, hurtigt og billigt kan afhjælpes – det kræver intet andet end mørklægningsgardiner i vinduerne. Og du kan sagtens finde både gode og billige mørklægningsgardiner.

Hvad er mørklægningsgardiner?

Mørklægningsgardiner produceres med henblik på effektiv solafskærmning. Mørklæggende gardiner er derfor den bedste løsning til rum, hvor det er vigtigt at holde lyset ude.

De fremstilles af særligt mørklægningstof, hvor kun meget minimale mængder lys kan trænge igennem. Derfor er det en populær løsning, der holder stort set alt lys ude.

Har du ekstra meget lys der skal skærmes, så findes der såkaldte total mørklægningsgardiner, der kan holde endnu mere lys ude.

Sorte mørklægningsgardiner er yderst effektive, men ønsker du en løsning, hvor du eksempelvis kan skabe total mørklæggelse af soveværelset, så er føromtalte gardiner et vellidt valg.

Disse modeller forhandles af alt fra JYSK og IKEA til Garant, Velux og Gardinshoppen.

De mange muligheder ved mørklægningsgardiner

Mørklægningsgardiner findes i mange varianter. De mest almindelige er rullegardiner, men udvalget er bestemt ikke begrænset til udelukkende denne gardintype.

Derfor er du også garanteret, at du kan finde mørklægningsgardiner, der harmonerer med dine kriterier og præferencer. En række af mulighederne kan du blive klogere på herunder.

Rullegardiner

Den mest gængse type mørklægningsgardin er det klassiske rullegardin. Det er et gardin i sin reneste form. Et sådant rullegardin er fremstillet i slidstærkt mørklægningsstof, der holder al lys ude.

Som følge af dette, er det også rullegardiner med mørklægning, de fleste danskere vælger at montere i deres vinduer, i alt fra soveværelse til stue.

Foldegardiner

Foldegardiner er hovedsageligt kendt for at skabe en hyggelig og rolig atmosfære. Det betyder dog ikke, at de ikke kan holde sollys ude.

Der findes nemlig et stort udvalg af foldegardiner med mørklægningsstof, om end disse ikke er nær så populære som rullegardinerne, når det er mørklægning, der er på tale.

Lamelgardiner

Lamelgardiner er ikke blot flotte og moderne. De er også yderst funktionelle. Med denne gardintype får du rig mulighed for at regulere lyset.

Du skal blot dreje lamellerne, hvis du ønsker et naturligt lysindfald, men fortsat vil begrænse indkig udefra.

Endvidere, så betragtes lamelgardiner af mange som værende det mest eksklusive valg.

Plissegardiner

Et plissegardin er mulighedernes gardin. De har et hav af betjeningsløsninger, men det er særligt Up and Down, der har gjort denne gardintype eftertragtet.

Med den smarte Up & Down funktion, kan du selv regulere, om gardinet skal dække hele vinduet, den nederste, øverst eller endda midterste del af vinduet. Det sikrer en fleksibel lysregulering.

Velux

Velux er en særdeles prominent og anerkendt fabrikant af solafskærmning i alle afskygninger. Derfor bør det ikke være overraskende, at de er blandt de førende på markedet inden for mørklægning.

Mange vælger dog særligt Velux, hvis de skal bruge nye mørklægningsgardiner til skråvinduer, da Velux mestrer denne opgave på eksemplarisk vis.

Det gør de fordi, at de også selv producere vinduer, og derfor kan du finde velux rullegardiner der passer perfekt til deres egne vinduer.

Fordelene ved et mørklægningsgardin

gardiner mørklægning bliver installeretDer er flere fordele ved et mørklægningsgardin. Det er selvfølgelig også derfor, der er så mange, der køber dem.

Nogle er dog mere markante end andre, hvilket hovedsageligt inkluderer den forbedrede nattesøvn, der opleves, hvis der monteres et mørklægningsgardin i soveværelset.

God søvn er vigtigt for at fungere i hverdagen. Derfor må du heller ikke gå på kompris med lysindfaldet.

Bedre nattesøvn

Det er vigtigt, at du får en ordentlig nattesøvn, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at præstere i en travl hverdag.

Sollys kan være livgivende og humørløftende, men har typisk modsatte effekt, hvis du holdes vågen af lysindfaldet gennem vinduet.

Et mørklægningsgardin kan give dig den afskærmning, du har brug, for at få en god nattesøvn.

Smarte

Mange tror, at et mørklægningsgardin skal være sort, hvis det skal give den nødvendige afskærmning. I modsætning til manges overbevisning, så er det ikke tilfældet.

Du kan roligt købe et hvidt, lilla eller orange gardin, og forvente en lige så god mørklægning. Det betyder også, at du kan vælge mellem mange smarte stoffer, print, mønstre og designs.

God stil

Du behøver ikke at gå på kompromis med hverken stil eller look, blot fordi du ønsker at mørklæggende gardin. Du kan få dem i alle afskygninger, hvorfor du naturligvis også finder varianter, der harmonerer med dine præferencer.

Det gør sig gældende, hvad end du foretrækker neutrale rullegardiner eller farvesprudlende plissegardiner.

Mørklægningsgardiner med skinner

Der findes flere gardintyper med mørklægning, men de mest effektive er dem der monteres med skinner.

Almindelige mørklægningsgardiner mørklægger kun det område, stoffet dækker. Hvis du ønsker en total mørklægning, er det nødvendigt at lukke af i siderne med lister.

Mørklægningsgardiner med skinner er den absolut mest effektive løsninger, såfremt du ønsker at opnå en total mørklægning uden det mindste lysindfald.

Hvis du har svært ved at falde i søvn, hvis ikke, dit soveværelse er aldeles mørklagt, så kan et mørklægningsgardin gøre underværker for dig.

Det giver dig de bedste forudsætninger for bedre søvn, hvis du holder lyset ude.

Skinnerne medfører, at der intet lysindfald sker, men samtidig betyder det, at det er essentielt, at du køber mørklægningsgardiner efter mål, så du er garanteret, at de passer perfekt til vinduets dimensioner.

Skinnerne placeres i hver side af gardinet, så det ruller op eller ned på disse skinner. Samtidig monteres de, så de også har en mørklæggende effekt, da lyset ikke kan trænge gennem skinnerne.

Her er det derfor ikke muligt at gå på kompromis med et par cm. i afvigelse, da gardinet dermed ganske enkelt ikke vil kunne monteres i vinduet.

Det er vigtigt at mørklægge både børneværelset og soveværelset, så det er muligt at få en god nats søvn, uden at blive forstyrret af f.eks lidt lys der kommer ind ved vindueskarmen.

Mørklægningsgardiner efter mål

Mørklægningsgardiner kan købes hos adskillige forhandlere til lave priser.

Lave priser hænger dog ofte sammen med de standardproducerede, der ikke er specifikt tilpasset dimensionerne på dit vindue, men i stedet er fremstillet i de mest gængse størrelser.

Har du ikke vinduer i en gængs dimension, kan disse ikke bruges.

Derfor bør du bestille mørklægningsgardiner efter mål. Det bør du tilmed gøre, selvom du kan købe dem hos JYSK eller IKEA, som passer til dit vindues dimensioner.

Typisk er der små afvigelser i størrelsen på vinduer, og du får derfor det bedst mulige resultat, hvis du får produceret gardinerne efter egne mål hos f.eks. Nyegardiner eller Gardinshoppen.

Samtlige typer af gardiner med mørklægning kan fremstilles efter mål. Dette gør sig gældende, hvad end dine præferencer trækker dig i retning af rullegardiner, plissegardiner eller et helt tredje type mørklægningsgardin.

Det betyder, at du naturligvis også kan få mørklægningsgardiner på mål, produceret efter netop dine kriterier og præferencer.

Betjeningsmulighederne

Det store sortiment af mørklægningsgardiner byder på et hav af betjeningsmuligheder. Du kan derfor roligt forvente, at kunne finde en betjeningsløsning, der harmonerer med de ønsker, du har i dette henseende.

Der findes ingen løsninger, der er rigtige eller forkerte, da det er en individuel vurdering. Nogle løsninger egne sig bedre end andre i nogle tilfælde.

Ønsker du at holde det simpelt, kan du blot vælge et almindeligt snoretræk. Hvis du gerne vil sikre, at du har den mest fleksible betjeningsløsning, så er et plissegardin med Up & Down det rette valg.

For andre er det en helt tredje løsning, der synes at være mest aktuelt. Derfor er det også vigtigt, du vælger gardinets betjeningsløsning med stor omhu.

Det er dog vigtigt, at du ikke kun har dine præferencer med i overvejelserne. I nogle henseender er den bedste løsning et gardin med snoretræk, mens det i andre sammenhænge er en god idé at få dem som snorefri betjente med Up & Down.

Er der eksempelvis tale om et gardin til ovenlysvindue eller skråvindue, så er det næppe pænt med snoretræk.

Spar penge – køb billige mørklægningsgardiner online

Mørklægningsgardiner kan findes i mange prisklasser. Ikke dermed sagt, at du er nødsaget til at købe i ypperste prisklasse, hvis du ønsker at sikre en vis kvalitet.

Der findes talrige eksempler på internetbaserede forhandler, der sælger adskillige former for billige mørklægningsgardiner  – både efter egne mål, men også som færdigproducerede.

Det er naturligvis ensbetydende med, at du kan spare mange penge ved at købe dem på nettet. Også på nettet kan der dog være store forskelle på priserne.

Eksempelvis vil gardiner fra Luxaflex være markant dyrere end gardiner fra Gardinshoppen. Lad dig derfor ikke tiltrække for meget af de prominente brands.

Køb mørklægningsgardiner på mål hos Gardinshoppen

Internettet byder på mange forhandlere af gardiner. Det kan derfor være vanskeligt at vurdere, hvor du skal købe dine nye gardiner. Et godt bud er den danske forhandler Gardinshoppen.

Der er adskillige fordele ved at handle her, men deres priser er naturligvis en særligt afgørende faktor, da de færreste ønsker at betale overpris.

  • TotalGaranti: Som noget helt unikt tilbyder Gardinshoppen en garanti, de kalder for TotalGaranti. For 10% af det samlede ordrebeløb kan du tilkøbe denne garanti, der dækker, hvis gardinerne ikke er i de rette valg – også selvom det er dig, der har målt forkert op. Dette eliminerer al risiko ved selv at måle op til dine nye gardiner.
  • Prisgaranti: Hos Gardinshoppen er det af høj prioritet, at være de billigste på markedet. Derfor får du ikke blot i forvejen billige mørklægningsgardiner, men dertil yder de også 105% prisgaranti. Du får derfor ikke blot matchet en billigere pris, men forkæles med yderligere 5% rabat på din bestilling, uanset ordrebeløbet.
  • Gratis farveprøver: Er du i tvivl om, hvilke farve, dine nye gardiner skal have? Det er intet problem. Du kan nemlig bestille helt op til fem gratis farveprøver. Det giver dig mulighed for at vurdere hver enkelt farve i eget hjem, så du kan se, hvad der fungerer bedst med den øvrige indretning – og din personlige smag.

Spørgsmål og svar

Du støder jævnligt på en række gængse, om end relevante spørgsmål vedrørende mørklægningsgardiner. I stedet for, at du skal gennemtrevle hele internettet for svar på dit eller dine spørgsmål, har vi valgt at samle dem herunder.

Derfor er der også gode forudsætninger for, at vores nedenstående FAQ-sektion rummer svaret på dine spørgsmål.

Hvordan skal et mørklægningsgardin vende?

Det er et svært spørgsmål at svare på. Det afhænger nemlig typisk af dit valg af gardintype. Som udgangspunkt, så fås gardiner med mørklægning i et hav af forskellige farver, mens den ene side typisk altid er hvid eller sølv.

De disse farver ikke tiltrækker hverken sol eller varme, skal de naturligvis vende udad – og så kan du også nyde den farve, du har valgt.

Kan jeg selv vælge størrelse og farve?

Valgmulighederne er mange, når det kommer til mørklægningsgardiner. Derfor kan du naturligvis også selv vælge størrelse og farve. I forhold til størrelse har du to valgmuligheder.

Du kan enten købe færdigproducerede gardiner, der typisk laves efter de mest gængse mål, eller du kan sikre en perfekt pasform ved at bestille gardiner efter egne mål.

Samtlige gardintyper kan fås i mange farver. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser i denne sammenhæng. Du er end ikke begrænset til blot helfarvede gardiner, men finder også varianter med flotte mønstre og abstrakte designs.

Udvalget indeholder noget for enhver smag, uanset om du er til det nedtonede eller det stikmodsatte.

Hvad koster mørklægningsgardiner?

Mørklægningsgardiner kan købes i mange prisklasser. Der kan derfor ikke gives et definitivt svar på, hvad et sådant gardin konkret koster. Der er mange faktorer, der har relevans i forhold til prissætning af et mørklægningsgardin.

Det inkluderer blandt andet type, størrelse, kvalitet, betjeningsløsning, wirestyr, og flere andre til- eller fravalg.

Typisk er et mørklægningsgardin en kende dyrere end øvrige gardiner af samme type. Det skyldes hovedsageligt, at det stof, der bruges til fremstillingen af et mørklægningsgardin er tykkere – og dermed også dyrere.

Vil du undgå at blive forstyrret af udefrakommende lysindfald, så er det dog – uden tvivl – investeringen værd.

Kan jeg selv måle op?

Ønsker du at investere i mørklægningsgardiner efter egne mål, kan du sagtens selv måle op. Flere forhandlere anbefaler at lade deres specialister om dette. Det er dog typisk et forsøg på at gøre processen mere bekostelig.

Vælger du i stedet en forhandler som Gardinshoppen, så anbefaler de at du selv måler op til dine nye gardiner.