Persienner er en fleksibel og effektiv solafskærmning. Derfor er det også det rette valg, hvis du har behov for varierende afskærmning af lysindfaldet. Med persienner får du nemlig fuld kontrol over lysindfaldet.

Du kan selv styre, om du ønsker at skærme helt af eller rotere lamellerne og få en lille mængde lys ind. Du kan tilmed også trække dem helt op.

Hvad bruges persienner til?

Persienner bruges til at skærme af for lysindfald og omverdenen. Det kan også gøres med andre typer gardiner, men du får en række fordele ved persienner, der ikke opnås med andre gardintyper.

Det er også derfor, det er blandt danskernes foretrukne løsning, når der skal hænges solafskærmning op i vinduer og døre. En persienne byder bl.a. på disse fordele:

 • Fleksibel solafskærmning: Den mest markante fordele ved persienner er, at de giver dig fuld kontrol over lysindfaldet. Det er fleksibel solafskærmning på bedste vis.Du har nemlig et utal af muligheder for at bestemme mængden af lys, der lukkes ind. Vil du f.eks. have en kende mindre sollys ind, så roterer du blot på lamellerne.
 • Afskærmning for uvedkommende: Er du bosiddende i et byhus eller en lejlighed i stuen, der ligger ud til en vej, så er det en god idé, at have mulighed for at afskærme fra forbipasserende.Det er nemlig ikke just tiltalende, at andre kan kigge ind i dit hjem. Heldigvis kan persienner klare denne afskærmning på effektiv vis.

De forskellige materialer

Du kan købe persienner i mange forskellige materialer. De mest populære er dog henholdsvis træpersienner og alu persienner. De mange løsninger varierer dog ikke kun i forhold til materialer, men også i forhold til farver og finish.

Det er ikke kun sorte og hvide persienner, du kan vælge mellem. Tværtimod, så kan du vælge blandt hele regnbuens farver.

Persienner i træ

Persienner i metalInden for de senere år er persienner i træ blevet et populært valg. Det skyldes hovedsageligt, at de har et moderne og elegant udtryk, men også at træ er et robust materiale – uanset om du vælger persienner i eg eller bambus.

Det er en smagssag, hvorvidt træpersienner tiltaler dig, men dine egne præferencer ændrer naturligvis ikke på deres popularitet.

Endvidere, så er det også en robust type persienne, som kan holde i mange år – uanset om den er fra IKEA, Jysk eller fra en prominent producent som Faber eller Velux.

Leder efter du persienner, der ikke skal udskiftes hvert andet år, er det oplagt at investere i persienner i træ.

Persienner i metal

De mest almindelige persienner på det danske marked, er fremstillet i metal. Vælger du metal, så får du persienner med kvalitetslameller, der ofte er fremstillet i alu.

Samtidig har de et enkelt og tidløst udseende, hvorfor du finder disse alu persienner i mange danske hjem. Når folk skal købe nye persienner, så er det typisk modellerne i metal, de går efter.

Udvalget af persienner i metal er stort. De laves i mange variationer, der adskiller sig på baggrund af størrelse, farve og behandling. Derfor er der naturligvis også en række persienner, der harmonerer med dine krav og præferencer.

Disse persienner forhandles i mange forretninger, hvilket tæller alt fra Bilka og Silvan til Bauhaus og Garant.

Køb persienner i de helt rette mål

persienner efter målPersienner kan fås i mange mål. De er dog ikke meget værd, hvis ikke, de købes i de rette mål. Derfor er det vigtigt, du måler dine vinduer op, inden du sætter jagten ind på nye persienner.

Der findes både persienner, der kan købes efter standardiserede mål, som passer til mange vinduer, og persienner der er lavet efter specifikke mål.

Hvis du gerne vil købe billige persienner, så er det en klar fordel, hvis du har vinduer, der passer til nogle af de mest gængse størrelser.

Sådanne varianter kan masseproduceres, hvilket minimere produktionsomkostninger, og derfor er det også billigere for slutkunden; altså dig. Det betyder dog ikke, at du ikke kan købe billige persienner efter specialmål.

Hos os kan du finde og købe persienner efter mål. Ønsker du at sikre, at dine persienner hænger sublimt i dine vinduer, så bør du få lavet dem efter vinduernes specifikke mål.

Det medfører desuden, at der ikke slipper lys ind, hvilket er af prioritet for mange. Det kan dog være, at du er heldig at finde en standardiseret persienne i det rette mål.

Populære brands

Der findes mange producenter af persienner og andre typer gardiner. Nogle er dog mere prominente og vellidte end andre. Flere af disse producenter er endda af dansk oprindelse, hvilket blandt andet inkluderer Faber og Velux.

Hvis du er på udkig efter persienner til hjemmet, så er det en god idé at købe persienner fra ét af de populære brands herunder.

 • Faber: Faber er Danmarks førende producent af både rullegardiner, persienner, lamelgardiner og flere andre typer gardiner. Virksomheden er mere end 100 år gammel og har derfor stor erfaring med både udvikling og fremstilling af forskellige gardiner.
  Derfor er der garanti for høj kvalitet, hvis du vælger persienner fra Faber.
 • Velux: For de flest er Velux kendt for deres vinduer. Det er dog ikke det eneste, de producerer. De fremstiller også flere typer gardiner af høj kvalitet, hvilket også omfatter persienner.
  I mere end 75 år har det danske brand arbejdet hårdt for at finjustere deres produkter – det garanterer høj kvalitet og fornemme produkter.
 • Kirsch: Kirsch har mere end 100 års erfaring med fremstilling af skræddersyet solafskærmning. Med årene har de gennemarbejdet deres produkter og finpudset ned til mindste detalje.
  Derfor kan du trygt vælge persienner fra det populære brand fra Michigan, USA. De er hovedsageligt på baggrund af høj kvalitet til retfærdige priser.
 • Stila: Et dansk brand, der bygger på en vision om, at gardiner ikke blot er gardiner. De har mere end 60 års erfaring med branchen, og det ligger dybt i deres DNA, at skabe udvikling og innovation inden for deres håndværk.
  Derfor er Stila altid med helt i front, når der er tale om den seneste innovation inden for branchen.
 • Luxaflex: Luxaflex er hovedsageligt kendt for deres enestående aluminiumspersienner. Det unikke design og praktiske funktion har gjort deres persienner til noget af det ypperste på markedet.
  Alle Luxaflex-gardiner laves desuden efter mål og tilpasses præcis til dine vinduer. Derfor er du altid garanteret den bedst mulige løsning.

Derfor er det et godt valg

afskærm solen med persiennerDer findes mange typer solafskærmning. I de fleste tilfælde vælger danskerne dog en form for gardin. Er du i tvivl om, hvorvidt det er værd at investere i persienner kontra andre gardintyper, så bør du ikke tvivle.

Der er nemlig flere årsager til, at det er en god beslutning. Herunder kan du læse en række fordele ved at vælge persienner til dine vinduer.

Afskærm solens stråler på effektiv vis

Med lamellerne slået ned, får du en effektiv afskærmning fra solens stråler og omverdenen. Det er aktuelt for samtlige løsninger, uanset om det er træpersienner fra Jem og Fix eller aluminiumspersienner fra Luxaflex.

De lever derfor op til deres formål, da persienner er udviklet med henblik på solafskærmning, hvilket de mestrer bedre end tynde gardiner.

Fleksibel og tilpasset afskærmning

Der er ikke altid behov for lige meget afskærmning, og ikke alle har samme præferencer i denne sammenhæng. Med en persienne med lameller kan du nemt justere mængden af lysindfald ved at dreje på lamellerne. Det har du ikke mulighed for med andre typer gardiner.

Derfor er dette typisk én af de hovedsagelige årsager til, at folks valg falder på persienner.

Fås i mange varianter

Alle kan finde persienner, der falder i deres smag. Udvalget er så bredt og differentieret, at det byder på noget for enhver smag. De varierer ikke blot i forhold til størrelse som andre gardintyper, men også i forhold til udformning, farve, efterbehandling og meget andet.

Uanset din stil og smagsmæssige præferencer, så finder du også tiltalende persienner.

FAQ – Spørgsmål og svar om persienner

Der findes mange spørgsmål om persienner, der går igen. Ofte handler de om rengøring, vask eller montering, men også inden for andre områder stilles der hyppigt spørgsmål.

Vi har forsøgt at gøre det nemmere at finde rundt i de mange spørgsmål ved at lave en samlet liste over relevante spørgsmål og svar – eller en FAQ, om man vil.

Hvordan hænger man persienner op?

Det er faktisk ikke svært at montere sine persienner selv. Det kræver hverken en håndværksmæssig uddannelse eller særlig erfaring inden for området. De skal enten monteres via loft- eller vægbeslag.

Det afhænger af det givne vindues konstruktion, hvorvidt et loft- eller vægbeslag er bedst og nemmest. Derfor er det også noget, du bør tage højde for.

Selve overkassen, der holder persiennen, skal låses fast i væg- eller loftbeslagene. Hvis det ønskes, kan du skjule disse med en dækkappe i samme farve – de plejer at følge med, når du køber persienner.

Hvis du absolut ingen erfaring har, så kan det være en fordel at alliere dig med én, der har lidt mere håndværksmæssig snilde, som kan hjælpe dig lidt.

Hvordan tager man dem ned?

Ligesom det er nemt at sætte dem op, så er det også nemt at pille dem ned igen. Hvis du gerne vil skifte dine persienner, så kan de hurtigt afmonteres. De konstrueres på flere måder, om end de typisk blot klikkes fast i enten loft- eller vægbeslagene.

Hvis du ønsker at udskifte persiennerne, skal du derfor blot klikke dem ud af de to beslag i væg eller loft.

Hvis du har købt nye persienner fra samme fabrikant, så kan du typisk anvende samme beslag igen. I et sådant tilfælde skal du blot klikke de nye persienner på plads.

Hvis ikke, så skal dine beslag skrues af, så der kan gøres plads til et nyt sæt. På lige fod med monteringen, så kræver det ikke just nogen håndværkmæssig baggrund, da det reelt er rigtig nemt.

Hvordan rengør man persienner?

Mange tror, at det er en frygtelig opgave, at skulle rengøre persienner. Det er dog ikke tilfældet. Med det rette udstyr bliver det faktisk let som en leg.

Faktisk kan du rengøre dem med en støvsuger, om end det kan virke lidt omfattende, da det kræver et særligt mundstykke med en blød børste, så du ikke forårsager skade og ødelæggelse på lamellerne.

Med det rette mundstykke til støvsugeren (i mange tilfælde følger det endda med til din støvsuger) bliver det nemt at rengøre lamellerne, og man undgår at ridse dem, fordi mundstykke er udstyret med en blød børste.

For at holde dine persienner rene er jævnligt rengøring dog et krav, hvilket kan blive en kende omfattende at gøre med din støvsuger.

Læs også mere om rengøring af persienner her.

Invester i en persiennebørste

Hvis du er træt af, at skulle have gang i støvsugeren hver gang, du skal afstøve persiennerne, så bør du investere i en persiennebørste. Det er en børste, der er udviklet med fokus på rengøring af lameller.

Derfor er det også en hurtig og nem måde at klare rengøringen af dine lameller på. Husk dog på, at det også er nødvendigt at vaske dem i ny og næ.

Sådan vasker du dine persienner

Hvis dine persienner skal have den helt store tur, så skal det gøres på to forskellige måder. Det afhænger nemlig af, om du har persienner i aluminium eller i træ.

Afhængigt af materialevalget skal du bære dig anderledes an med rengøringen, hvis du ønsker at garantere, at rengøringen ikke forårsager skade i form af pletter, vandskader el.lign. på dine lameller.

 • Vask af træpersienner: Når du vasker dine træpersienner, skal du være varsom. De tåler nemlig ikke for meget vand og er yderst følsomme overfor rengøringsmidler. Derfor skal du bruge rent vand uden rengøringsmidler.
  Dertil er det vigtigt, at kluden vrides hårdt inden, du går i gang. Heldigvis skal de ikke vaskes synderligt ofte.
 • Vask af aluminiumspersienner: Hvis du har persienner i aluminium, så skal du ikke være nær så varsom. Her kan du bruge løs af såvel vand som rengøringsmidler. Du kan tilmed klikke persiennen af ophænget og skylle under bruseren.
  Husk at starte oppe fra, og ikke nedefra og op , da du kan skubbe støv ned på rene lameller.

Hvilken vej skal de vende?

I et land som Danmark, hvor temperaturerne varierer kraftig mellem sommer og vinter, kan det faktisk være nødvendigt at vende lamellerne.

Om vinteren bør lamelbuerne vende ud mod rummet, så varmen ikke forsvinder mellem vindue og persienne.

Om sommeren skal lamelbuerne i stedet vende ind mod vinduet, så solvarmen bedst muligt holdes ude.

Kan jeg afkorte dem?

Hvis den købte persienne er for bred, kan du selv tilpasse den. I et sådant tilfælde er du nødt til at klippe et stykke af lamellerne. Til dette formål skal du bruge en særlig persienne-saks, der kan klippe i samme afrundede form som lamellerne.

En sådan saks koster ca. 45 kr., hvorfor det ikke just er nogen større investering, du er tvunget til at foretage.

Skal du afkorte en persiennes lameller, så husk, at der i hver side sidder en snor til persienner. Alle persienner har nemlig et symmetrisk ophæng med to trådrækker placeret i samme afstand fra kanten.

Hvis du skal afkorte lamellerne på en persienne, skal du derfor klippe lige meget af på hver side af lamellerne, så det symmetriske udseende bibeholdes.

Hvad koster de?

Du kan finde persienner i mange prisklasser. Derfor er det ikke muligt at fastsætte en konkret pris.

Du kan være heldig at støde på et godt tilbud hos forhandlere af respekterede fabrikanter, men du kan ligeledes købe persienner til lave priser i lavpriskæder som JYSK, IKEA og Bauhaus.

Foretrækker du at handle på nettet, er der også rig mulighed for dette.

Priserne varierer derfor også meget. Du kan finde persienner til mindre vinduer, der koster blot 49 kr., men du kan også finde persienner, der er fremstillet i kvalitetsrigtige materialer og udstyret med innovative teknologier, der vil stå dig i mere end 1.000 kr.

Derfor er det en god idé, at fastlægge et budget, inden du begynder at lede efter nye persienner.

Hvor kan jeg købe persienner?

Som angivet ovenfor, så kan du købe persienner mange steder. De forhandles af i mange forretninger og hos endnu flere netbutikker.

Ønsker du ikke at handle i en fysisk forretning, så er særligt én netbutik værd at fremhæve; den danske Gardinshoppen.dk. Der er nemlig utallige fordele ved at vælge denne forhandler – og det er derfor ikke kun pga. prisen.

Hos Gardinshoppen tilbyder de prisgaranti på alle produkter, ligesom de også fører en totalgaranti på hele sortimentet. Derfor er du garanteret, at du bliver tilfreds med dine persienner.

Er det ikke tilfældet, så kan du blot bede om at få dine penge retur. Samtidig yder de 5% rabat på din ordre, hvis du finder en forhandler, der er billigere end Gardinshoppen.

Én af de mest markante fordele er dog, at du kan bestille dine persienner efter specialmål. Du er derfor ikke afhængig af, at skulle udvælge fra en række standardiserede mål, som ikke passer helt optimalt til dit vindue.

Nogle tager til takke med et par cm. til eller fra, men det behøver du ikke her. Du er derfor sikret, at de sidder præcis som de skal i vinduet.